Ne place ca acasa la noi, in masina, in casele celor la care mergem in vizita si chiar cand suntem in vacanta sau la cumparaturi sa ne intampine un miros frumos.
Fiecare dintre noi a aflat din experienta ca mirosul substantelor de curatare nu dureaza si, mai mult decat atat, ne dauneaza. Ca urmare, cautam odorizante care sa ne dea acest confort de a simti miros placut, natural si vrem sa functioneze, adica chiar sa isi faca treaba si sa nu ne dea batai de cap.
Pe ce criterii alegem cel mai bun odorizant de camera?
Pentru a stabili care este cel mai bun odorizant de camera ar trebui sa stablim criteriile. Iar din experienta mea si cea pe care am acumulat-o discutand cu clientii IMKER care ne spun ce solutii au incercat si ce isi doresc am tras urmatoarele concluzii, in ordinea importantei:
1.Sa am siguranta ca isi fac treaba, ca mirosul chiar se simte uniform, discret (nu prea agresiv), ca toata lumea se simte bine in spatiul parfumat.
2.Sa am confortul utilizarii, adica sa nu fie nevoie sa umblu permanent la ele. Practic sa nu am o grija in plus.
3.Parfumul sa fie cat mai natural, sa aiba miros placut, deosebit. In plus, sa nu agreseze simturile, sa nu fie alergic pentru copii, animale de casa etc.
4.Sa arate bine, pentru ca este un obiect vizibil, ar fi frumos sa se integreze in decor, sa aiba un aspect frumos sau macar neutru. Ne place sa avem lucuri frumoase si odorizantul este un obiect care ne poate da o stare de bine atat prin design cat si prin eficienta.
5.Sa pot schimba parfumul daca m-am plictisit, sa existe varietate de parfumuri pe care sa le pot folosi, eventual rezerve cat mai comod de schimbat.
6.Sa aiba un pret corect, raportat la calitate.
7. Posibilitatea sa pot comunica cat mai direct cu vanzatorul, cu comunitatea de utilizatori, pentru a schimba pareri, pentru a rezolva orice problema rapid.
8.Sa fie eficiente in casele/masinile unde sunt si animale de companie (iubitorii de animale de companie)
9.Sa fie eficiente in spatiile in care se fumeaza (valabil pentru fumatori)
Care sunt categoriile mari de odorizante disponibile?
Acestea fiind stabilite, hai sa vedem care sunt categoriile mari de odorizante, de la cele mai simple pana la cele profesionale (cu modele utilizabile acasa, in masina sau pentru spatii de afaceri). Apoi vom analiza cum se raporteaza ele la aceste criterii.
1.Lumanarile pafumate, cele mai simple odorizante
2.Saculetii parfumati, la care se mai adauga improspatare cu uleiuri esentiale
3.Candele aromaterapie + uleiuri esentiale
4.Betisoare parfumate (cu ardere sau cu rezerva de parfum)
5.Odorizantele tip puf sau spray (Glade-uri, Airwick-uri si alte asemenea)
6.Odorizantele cu ultrasunete (cele care disperseaza uleiurile esentiale – se pun cateva picaturi de uleiuri in apa)
7.Odorizantele profesionale cu nebulizare la rece (transforma uleiurile esentiale fara adaos de apa in particule mici si le difuzeaza dupa un program setat pe intervale orare)
8. Cu siguranta mai sunt si altele …. nu le-am luat (inca) in considerare.
Sa le analizam, pe rand!
Hai sa vedem cum raspund aceste variante la criteriile noastre, dupa care va fi usor sa alegem cel mai bun odorizant de camera. O sa le luam pe rand si fiecarui tip de odorizant ii vom acorda o nota.
1. Lumanarile parfumate
Incepem cu o analiza punct cu punct, sa ne obisnuim cu fiecare criteriu, dupa care vom puncta doar raspunsurile, ca sa nu lungim mult vorba – adica scrisul si sa devina greu de parcurs si plictisitor.
Asadar, cum se prezinta lumanarile parfumate?
1.Sa aiba siguranta ca isi fac treaba, ca mirosul chiar se simte uniform, discret (nu prea agresiv), ca toata lumea se simte bine in spatiul parfumat.
Au efect pe termen scurt, mai mult romantic decat de odorizare. Efectul se simte destul de putin (pana se duce flacara).
2.Sa aiba confortul utilizarii, adica sa nu fie nevoiti sa umble permanent la ele. Practic sa nu aiba o grija in plus.
Aprinde lumanarea, ai grija unde o pui, urmareste-o sa nu ia foc ceva, sa nu se scurga ceara si sa degradeze mobilierul. N-am putea spune ca le utilizam fara grija. Din cand in cand merg (desi poate si romantismul il omoara daca tot stai cu gandul la lumanare), dar nu te poti baza pee le pentru odorizare.
3.Parfumul sa fie cat mai natural, sa nu agreseze simturile, sa nu fie alergic pentru copii, animale de casa etc.
Au in componenta “Dumnezeu stie” ce substante care ard si, pe langa asta, mai luam in calcul si fumul degajat.
4.Sa arate bine, pentru ca este un obiect vizibil, ar fi frumos sa se integreze in decor, sa aiba un aspect frumos sau macar neutru.
Ei bine, da, aici e posibil sa gasim niste lumanari frumoase, le putem aranja ca decor in diverse dimensiuni, le putem integra alaturi de alte obiecte de décor. Chiar arata frumos, dar doar inainte sa le arzi. Dupa, chiar e cam musai sa le arunci.
5.Sa poata schimba parfumul daca s-au plictisit, sa existe varietate de parfumuri pe care sa le poata folosi.
Si la varientatea parfumului pot fi ok, se gasesc lumanari cu diverse arome (naturale??), insa destul de anoste, clasice (eterna vanilie, trandafir, lacramioare etc.). Sincer, sunt destul de plictisitoare, nu crezi?
6.Sa aiba un pret corect, raportat la calitate.
Pentru cata treaba fac nu prea costa chiar putin, adica doar cateva minute pentru preturi incepand de la 8 Lei (sa zicem un exemplu IKEA) pana la chiar sute de lei cele la borcan (da o cautare pe emag, de exemplu), sa facem un calcul! Bine ca le utilizam rar.
O idee interesanta, daca vrei sa faci ceva handmade, poti incerca sa iti creezi propria lumanare parfumata, utilizand ingrediente naturale. Te va costa destul de mult sa iti iei ingredientele si ustensilele, procesul nu este foarte usor, o sa faci ceva mizerie si dezordine in jur, dar efectul poate fi dragut (cel putin din pozele de pe Pinterest arata fain si poate iti descoperi un nou hobby.
7. Sa poata comunica cat mai direct cu vanzatorul, cu comunitatea de utilizatori, pentru a schimba pareri, pentru a rezolva orice problema rapid.
Asta e chiar un vis mare, cine sta sa it idea prea multe detalii despre lumanari? Si poate chiar nu sunt necesare. E un produs simplu, pare ieftin, de ce sa vrei mai mult?
8.Sa fie eficiente in casele/masinile unde sunt si animale de companie (iubitorii de animale de companie)
In primul rand ca nu sunt eficiente, asta am stabilit dupa ce am analizat criteriile de mai sus. Apoi ca in masina nu pot fi folosite si nu isi au rostul. Pentru a neutraliza mirosul de animale este putin probabil sa aiba vreun efect.
9.Sa fie eficiente in spatiile in care se fumeaza (fumatorii)
E suficient ca se aprinde tigara, nu are rost sa mai aprinzi si o lumanare
Rezultat: nota 6
2. Saculetii parfumati + reaplicare uleiuri esentiale
Ca sa nu mai repetam criteriile, hai sa analizam pe scurt (adica nu mai punem fiecare criteriu ci direct raspunsul la toate).
La saculeti mirosul tine foarte putin si se simte doar daca tii nasul lipit de saculet. Apoi poti aplica periodic picaturi de ulei esential, dar dupa cateva minute, ajungem la acelasi inconvenient. Valabil si pentru capitolul confort, nimanui nu ii place sa isi tina un saculet lipit de nas sa simta un miros placut, iar sa tot adaugi ulei esential e fix o grija in plus.
Parfum natural: da, daca folosesti uleiuri esentiale naturale. Componentele din saculet presupunem ca sunt naturale (sa zicem ca sunt saculeti cu lavanda sau flori/coji uscate).
Daca ne gandim sa arate bine, saculetii parfumati nu ne prea satisfac avand in vedere ca apar prin tot felul de locuri din casa ori prin masina, au diverse culori care se integreaza sa nu in decor, se depune praful pe ei, uleiul picurat pe saculet lasa pete inestetice in material in care in timp se imbiba praful …
Referitor la schimbarea parfumului, poti gasi saculeti parfumati diferit si poti folosi uleiuri esentiale diferite, insa utilizate pe acelasi saculet nu stiu ce miros mai are.
Ajungem si la pret, costa in medie 10-15 lei deja parfumati, cea mai celebra fiind Lavanda, la care adaugi uleiul esential pentru reimprospatare – depinde de care folosesti. Sticluta de 10 ml poate fi de la 10 – 20 de lei la Solaris, Oleya pana la sute de lei alte branduri gen Doterra sau Young Living. Raportat la efectul pe care il au …..sincer, dupa cateva incercari cam renunti la saculetii parfumati cu bucurie si calculul nu mai are rost.
P.S. nu mai vorbim de miros de animale sau fum de tigara ca nu este cazul.
Rezultat: as zice ca sunt chiar mai jos de lumanari, le ofer nota 5
3. Candele aromaterapie + uleiuri esentiale
Un lucru e sigur, sunt dragute. Mie imi plac cele cu aspect de ceramica naturala. E placut sa pui apa, cateva picaturi de ulei si sa aprinzi lumanarea. Insa la eficienta nici ele nu stau prea bine. Mirosul e destul de difuz, acopera o zona destul de mica si dureaza destul de putin. De fapt, dureaza cat tine lumanarea aceea mica aprinsa (15 minute maxim?) sau se evapora uleiul – vorba aceea, care eveniment se intampla primul.
Confortabil? Nu prea. Trebuie sa ai grija sa iti iei un set de lumanari (sa ai in casa, ca fix cand te apuca nu ai lumanari), plus disconfortul ca trebuie sa le tot aprinzi, apoi sa urmaresti sa se stinga etc.
Parfum natural? Da, daca folosesti uleiuri esentiale naturale.
Varietate? Da si aici, poti gasi diverse uleiuri esentiale, fie simple, fie amestecuri.
Pret/calitate? La fel ca la cele de mai sus, avem in vedere costul candelei (de la 9 Lei cele din ceramica naturala – mie mi-a placut aceasta sau, daca iti doresti un design mai interesant poate ajuge si la peste o suta de lei – ca acesta. Adaugam si uleiuri esentiale (am facut un calcul mai sus) + lumanarea aprinsa (tip pastila) la fiecare utilizare, toate raportate la un efect destul de redus (sa fim sinceri, din joi in Pasti cateva minute).
Un plus totusi fata de lumanari sau saculeti parfumati este ca poti reutiliza candela, isi pastreaza aspectul placut, se poate curata usor, chiar poate fi un obiect de decor placut.
Rezultat: merita putin mai mult, nota 7.
4. Betisoare parfumate (cu ardere sau cu rezerva de parfum)
Am incercat de cateva ori betisoarele acelea orientale, pe care le aprinzi si se consuma usor lasand un fum mirositor si ceva cenusa. Dar mai mult de doua betisoare nu am consumat. Sunt destul de incomode, mirosul e destul de inecacios, dureaza cat arde betisorul si necesita putina atentie asupra lui.
Betisoarele cu rezerva de parfum (cunoscute ca reed diffuser) sunt dragute, unele reusesc sa difuzeze cat de cat mirosul, insa destul de difuz, nu acopera o suprafata prea mare (sa zicem ca in 10-15 mp reusesti sa percepi mirosul). Pe de alta parte, pentru anumite persoane poate fi prea puternic si daca parfumul nu este natural chiar il pot resimti agresiv. Cert este ca nu are un sistem de reglare a intensitatii.
Avantajul este ca este destul de comod sa le utilizezi. Nu necesita atentie, odata ce le-ai fixat in recipientul cu parfum totul este rezolvat. Daca alegi un parfum realizat din uleiuri esentiale atunci respecta si aspectul pe care ni-l dorim legat de componentele naturale difuzate. Tot la capitolul parfumuri, exista o diversitate de parfumuri din care poti alege, insa trebuie sa schimbi cu totul recipientul si betisoarele.
Legat de pret, se situeaza undeva in jurul a 50 de lei si n-am reusit niciodata sa imi dau seama cat dureaza, ca la un moment dat n-am mai simtit mai nimic si parfumul ori s-a evaporat, ori s-a consumat.
Legat de mirosul de animale sau fumat, nu am date. Daca ati incercat si functioneaza, ar fi interesant de stiut.
Rezultat: nota 8
5. Odorizantele tip puf sau spray
Ne referim la variante de spray-uri parfumate sau puf-uri cu rezerva care elibereaza din cand in cand parfum (varianta oarecum automatizata). O sa fie o analiza scurta si, sincer, aici ma abtin si sa pun o fotografie reprezentativa, ca nu prea ma lasa inima.
Principalul aspect negativ ar fi compozitia parfumului, care este in principal chimica si pe termen lung poate cauza alergii sau sensibilitati fara sa stii de unde se trag. Efectul este destul de redus, la spray-uri chiar de cateva secunde, local. La puf-uri se simte ceva mai bine data fiind frecventa difuzarii, insa particulele de parfum sunt “grele”, nu sunt distribuite uniform in aer si coboara imediat, pierzandu-si rapid efectul.
Varietate de mirosuri exista, iar difuzarea e oarecum comoda (fie ca folosesti spray-ul, fie ca pozitionezi puful in perete si difuzeaza singur).
Referitor la pret, aproximativ 10 de lei sprayul simplu si aproximativ 30 de lei aparatul automat, la care adaugi cate 20-30 de lei rezerva, raportat la efectul destul de redus si parfumul sintetic, lasa de dorit.
Rezultat: nota 5
6. Odorizantele cu ultrasunete
Vorbim de aparatele/umidificatoarele care folosesc apa si cateva picaturi de uleiuri esentiale. Sunt multiple variante pe piata din care poti alege.
Ca avantaj pot puncta faptul ca, in functie de calitatea uleiurilor esentiale folosite, pot avea rol atat de parfumare cat si de aromaterapie. Apoi, pentru ca folosesc apa contribuie si la umidificare a aerului, eventual ionizare etc.
Ramanand doar in zona de parfumare, din punctul de vedere al eficientei si comoditatii odorizantele cu ultrasunete au dezavantaje legate de necesitatea de a adauga mereu apa + ulei esential. Se adauga si efectul destul de scazut din cauza faptului ca particulele difuzate nu sunt suficient de usoare sa se disperseze in spatii mai mari, ramanand de obicei in jurul zonei in care se afla aparatul.
La capitolul aspect, pot avea un design dragut (de la cele mai simple pana la design cu alternari de culori, adica adaugam si cromoterapie)
Per total, odorizantele cu ultrasunete au rolul si avantajele lor, dar nu prea ne putem baza pe ele cand vine vorba de a asigura un miros placut, constant in casa.
Preturile pornesc de la 150 – 200 lei, un exemplu aici , dar puteti gasi multiple modele care ajung si la mai multe sute de lei in functie de brand si functiuni, la care se adauga pretul uleiurilor esentiale – de la 9 lei la plus infinit.
Nota: 8
7. Odorizantele profesionale cu nebulizare la rece
Aparitia tehnlogiei de nebulizare la rece a schimbat parfumarea, incepand mai ales de la spatiile comerciale unde s-a dorit acoperirea unor suprafete mari cu parfum, utilizare parfum natural, din uleiuri esentiale, pentru a fi tolerat de clienti dar si de angajatii care petrec mult timp in spatiul comercial, o investitie avantajoasa (raport cost-beneficiu), functionare continua (adica il conectezi la priza si nu ai batai de cap pentru realimentare, urmarire continua a functionarii etc.).
Fiind o solutie viabila care a starnit interesul si din partea utilizatorilor casnici, producatorii au proiectat aparate si pentru uz personal (acasa ori in masina), de dimensiuni mai mici, care sa aiba aceleasi beneficii.
Cateva avantaje ale aparatelor IMKER, pentru care merita sa le iei in considerare:
1.Aparatele profesionale cu nebulizare la rece nu folosesc adaos de apa, ci transforma o cantitate mica de parfum in particule foarte usoare care se imprastie si raman mai mult timp in aer, astfel ca acopera o suprafata mai mare, efectul parfumului tine mai mult si costurile sunt mici.
De exemplu, o rezerva de parfum pentru aparatul de casa IMKER AromaLUX M02, de 100 ml, poate tine si pana la 4-6 luni in functie de nivelul setat. Practic pui parfum in rezerva aparatului si aproape jumatate de an nu mai umbli la el, iar casa e mereu placut parfumata.
2.Comoditate in utilizare si consum optimizat: Un alt avantaj este ca folosesc tehnologia, astfel ca se poate seta programul de difuzare prin accesarea unui panou electronic, prin aplicatie de pe telefon care se conecteaza prin bluetooh sau chiar prin Wi-Fi din orice locatie. Daca ai plecat cumva in concediu si ai lasat aparatul setat pe programul normal il poti accesa si de la distanta (la modelele cu Wi-Fi – exemplu IMKER M04) si poti modifica programul de difuzare. Acest model este ideal si daca folosesti o locuinta in regim Airbnb, oferind clientilor conditii deosebite cu costuri reduse si confort pentru ca poti programa aparatul sa difuzeze doar cand sunt oaspetii cazati.
3.Reglarea nivelului de intensitate: Aparatele pot fi setate sa difuzeze doar in perioadele active (permit setarea mai multor intervale orare) pentru a nu irosi parfumul. In plus, fiecare isi poate gasi astfel echilibrul personal al nivelului de difuzare, fara sa fie prea agresiv mirosul, dar nici prea subtil. Dimensionarea corecta a aparatului (fiecare aparat are indicatii privind suprafata acoperita in mp sau mc) si pozitionarea intr-o zona cat mai deschisa si ventilata, asigura parfumarea intregii case. Poti vedea mai multe detalii despre cum functioneaza reglarea prin aplicatie la modelul M02 in manualul de utilizare aici >>
4.Parfumuri naturale: Legat de parfumuri, se pot folosi parfumuri speciale, realizate din uleiuri esentiale in amestec si in consistenta ideala pentru nebulizare la rece. In colectiile IMKER avem peste 20 de arome deosebite, foarte apreciate de clientii nostri.
De exemplu, colectia IMKER AromaNatural contine parfumuri realizate din uleiuri esentiale cu note de parfum echilibrate, primitoare (placute, fara extreme prea dulci sau prea fresh). Periodic analizam preferintele utilizatorilor, facem top vanzari (ex. BLAVET, GARCIA, AMORIO sunt mai mereu in top si in functie de sezon urca si altele, cum ar fi VENEZIANO vara si FESTIVO iarna).
5. Comunicarea: Incercam sa ii ajutam pe utilizatori sa aleaga aparatul potrivit pentru supecificul suprafetei si parfumul cel mai potrivit. La prima comanda primesc si mostre din parfumuri, pentru a-i ajuta sa isi aleaga preferatele pentru refill. Chiar daca pare usor, pentru ca din selectia IMKER toate parfumurile miros foarte bine, este important sa identificam mici nuante de preferinte (exemplu: miros mai puternic sau mai subtil, usor dulce sau usor fresh, masculin sau general clasic etc.)
Daca preferi uleiurile esentiale cu note unice (gen doar lavanda sau doar menta) din experienta utilizatorilor stim ca aparatele cu nebulizare la rece IMKER pot folosi si uleiuri esentiale fara combinatii, de la diferiti producatori, mai mult sau mai putin naturale. E alegerea ta.
6. Aspect premium, elegant. Majoritatea aparatelor cu nebulizare la rece beneficiaza de un aspect premium, elegant, dimensiuni reduse ce ii permit sa se integreze in decor. Unele au si posibilitate de montare pe perete. Anumite modele folosesc baterie, fiind astfel independente de existenta unei prize in zona in care doresti amplasarea.
7.Din experienta clientilor IMKER stim ca aparatele sunt ideale si pentru neutralizarea mirosurilor specifice animalelor de companie (daca iubesti animalele stii ce spunem) sau spatiilor in care se fumeaza. Sunt numerosi utilizatori care le folosesc si in acest sens, dupa ce au incercat multiple solutii, fara efect.
8. Referitor la costuri, poate parea ca odorizantele profesionale cu nebulizare la rece necesita o investitie maricica, insa daca raportezi la beneficiile eficientei, confortului, consumului mic si parfumului natural, vei constata ca acest odorizant profesional este o investitie care merita toti banii.
Un aparat pentru casa poate porni de la 600 lei, iar o rezerva de 50 ml poate porni de la 95 de lei si poate dura si pana la 4 luni la un nivel mediu de difuzare.
Un aparat de masina este in jur de 300 de lei si include rezerva de 10 ml care dureaza 2-3 luni la un nivel mediu de difuzare.
Nota 9,5 (sa nu zicem 10, pentru solutiile sunt in continua evolutie, mereu este loc de ceva si mai bun)
Aparat de odorizare profesional IMKER AromaLUX M02 (parfum inclus)
CUMPARA ACUM
Parfum uleiuri esentiale AromaNatural - BLAVET
CUMPARA ACUM
Aparat de odorizare profesional IMKER AromaLUX XS02.AC - cu acumulator (parfum inclus)
CUMPARA ACUM
Pachet combo odorizante profesionale (M02 + XS02 si parfum)
CUMPARA ACUM
In loc de concluzie
Exista nenumarate variante de odorizante de casa, cu beneficiile si dezavatajele lor. Desi cele mai bune odorizante de casa tind sa fie odorizantele profesionale cu nebulizare la rece, tine de fiecare dintre noi sa alegem ce ni se potriveste, in functie de ce ne dorim.
Mi-am propus prin acest material sa pun la un loc informatii utile, care sa ajute in luarea unei decizii.
Referior la aparatele IMKER, date fiind parerile foarte bune ale utilizatorilor aparatelor profesionale IMKER, pe care le aud in fiecare zi cu bucurie (le poti vedea la recenziile fiecarui produs IMKER), cred ca e important sa facem auzite beneficiile pentru a fi cat mai cunoscute si tu sa fii fericit ca ai aflat de o solutie care te scapa, in sfarsit, de o problema simpla pe care o vrei rezolvata frumos – un parfum placut la tine in casa, unde sa te simti bine tu, familia ta si musafirii, fara griji.